XXIII. Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı “Sinema ve Ötesi”

9 Mayıs 2024 - 11 Mayıs 2024
09:00 - 17:00
Cibali Kampüsü

09-11 Mayıs 2024’te Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşecek XXIII. Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı yaklaşırken programın detayları da belli olmaya başladı. Bu yılki teması “Sinema ve Ötesi” olarak belirlenen konferansın ana konuşmacıları arasında New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Marina Hassapopoulou ve yönetmen Deniz Tortum bulunuyor.

Konuşmacılarımız

Marina Hassapopoulou

New York Üniversitesi Martin Scorsese Department Of Cinema Studies’de Öğretim Üyesi olarak görev yapan Marina Hassapopoulou, daha önce Moving Image Archiving and Preservation programında co-director olarak çalıştı. Uzmanlık alanları; yeni medya teknolojileri, ulusötesi sinema, post-hümanizm, post-sinema, izleyici çalışmaları, film ve medya teorisi/felsefesi üzerinedir. Interactive Cinema: The Ambiguous Ethics of Media Participation (Minnesota Üniversitesi Yayını – Electronic Mediations Serisi, 2024) kitabında, sinema tarihi boyunca geleneksel olmayan yaklaşımları ele alan Marina Hassapopoulou, izleyicileri üretimlerine bilinçli bir şekilde dahil eden projeler hakkında analizler sunar. Sosyo-politik krizler ve tarihsel geçiş dönemlerinden çıkan birçok radikal yenilikçi yaklaşımın araştırılması aracılığıyla, etkileşimli sinema çalışmalarını, hem teknolojik hem de fenomenolojik terimlerle değerlendirerek “etkileşim” kavramını genişletmeyi hedefler. Hassapopoulou’nun yeni sinema teknolojileri alanındaki çalışmaları; Innovative Pedagogy Award (2021) ve Cambridge Üniversitesi’nin International Research and Collaboration Award for Histories of AI: A Genealogy of Power (2020-1) gibi ödüller aldı. Yayınlarının yanı sıra çeşitli medyalar aracılığıyla birçok çalışma gerçekleştirdi. Bunlardan bazıları: Halkbilimi arşivleri için kültürel videolar, multimedya bursları ve çevrimiçi erişilebilir kaynaklardır. (Öğrenci odaklı etkileşimli medya arşivi https://interactivemediaarchive.wordpress.com, sinema ve medya çalışmaları ile yeni medya teknolojileri arasındaki karşılıklı etkileşime odaklanan çevrimiçi dizin https://transformationsconference.net, çağdaş Yunan sineması hakkında ilk İngilizce dilinde arşiv https://weirdwavearchive.wordpress.com, yapay zeka ve informatik araçlarla yaratıcı sinema deneylerine adanmış bir site <ExpressiveAI.net> ).

Deniz Tortum

Yönetmen Deniz Tortum, 1989 İstanbul doğumlu. Filmleri ve medya çalışmaları Venedik Film Festivali, SXSW, IFFR, IDFA, Hot Docs ve Dokufest dahil olmak üzere pek çok festivalde gösterildi. 2019’da Filmmaker Magazine tarafından “Bağımsız Sinema’nın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterildi. MIT Open Documentary Lab ve MIT Transmedia Storytelling Initiative‘de araştırmacı olarak çalıştı, araştırmalarında immersive medyaya odaklandı. Uzun metraj belgeseli “Maddenin Halleri”, dünya prömiyerini Ocak 2020’de Rotterdam Film Festivali’nin Bright Future bölümünde yaptı ve Antalya ve İstanbul Film Festivalleri’nde En İyi Belgesel ödülünü kazandı. Kathryn Hamilton ile birlikte yönettikleri en son kısa filmi “Our Ark”, Kasım 2021’de IDFA’da dünya prömiyerini yaptı ve İstanbul Film Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülünü kazandı. “Shadowtime” isimli sanal gerçeklik projesi, Ağustos 2023’te Venedik Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptı ve festival yolculuğuna devam etmekte.

XXIII. Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı, 09-10-11 Mayıs’ta Kadir Has Üniversitesi’nde!